Agnes Frijlink

Crura

(Olie op paneel, 125 x 62 cm)

De titel van het werk verwijst naar de clitoris crura.


Een stukje anatomie:

De mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen zijn afkomstig van dezelfde weefsels tijdens de foetale ontwikkeling. De clitoris eikel is homoloog aan de eikel bij mannen, en de clitoris lichaam en de clitoris crura homoloog zijn dat aan de corpora cavernosa (zwellichamen) van de penis.


De clitoris is maar voor een klein deel zichtbaar, het grootste deel bevindt zich onder de huid en is dus niet visueel zichtbaar van buitenaf.

De clitoris bestaat uit de glans, het uitwendige gedeelte, en in het

lichaam het corpus en twee crura. De basis van de glans zit inwendig en is

de corpus, die zich splitst in twee lange zijarmen (crura). Dit wil zeggen dat de clitoris meer is dan het 'knobbeltje' (de glans) dat je langs de buitenkant ziet.


Rond de glans van de clitoris zit er een huidvelletje (het preputium of het

clitoriskapje). Dit is vergelijkbaar met de voorhuid van de penis.


Dit werk wil een symbool zijn van de krachtige en mooie vrouwelijke

seksualiteit, de liefde en de trots. De clitoris in haar geheel is een prachtig orgaan, waar helaas teveel vrouwen zelf (nog steeds) maar erg weinig van en over weten.


Opvallend genoeg – en dit is nauwelijks ironisch te noemen, daarvoor is het te rampzalig – weten ze in de landen en culturen waar vrouwenbesnijdenis gepraktiseerd wordt, wel heel goed waar de clitoris zit en hoe ver dit mooie orgaan strekt. In de ergste gevallen van besnijdenis wordt de gehele vulva weggesneden en 'leeggeschraapt'.


Dit werk wil daarom ook staan en pleiten voor het blijvende verzet tegen

misstanden, mishandeling, misbruik en onderdrukking van vrouwen.


“Crura”. Het symbool van de liefde, seksualiteit en trots.Agnes Frijlink

Meer over

Agnes Frijlink
http://www.apusgallery.com
 

28 SEPT. t/m 13 OKT. 2013 • PROZITRON AKEN

H O M EIntrotekst_statement_mooi_kut_Deze_expositie_onderzoekt_de_houding_en_visie_in_de_maatschappij_ten_aanzien_van_de_vagina.html
K U N S T E N A A R Sdeelnemende_kunstenaars_aan_Mea_Vulva.html
P E R S • E N• Z O Persenzo.html
F O T O B O E K Fotos_en_filmpjes.html
P R O G R A M M A 
+ T I J D E N Programma_Mea_Vulva_-_Mooi_Kut.html
D E  C O L U M NDe_Column_van.html
W O O R D E N  V A N  Woorden_rond_Mea_Vulva.html
V U L V A  L I E D Mea_Vulva_Lied.html
C O N T A C Tcontact_meavulva.html
G E D I C H T E N Gedichten_rond_Mea_Vulva_Amen_van_Stef_Joos.html
D E E L N E M E R S
L E E U W A R D E Ndeelnemende_kunstenaars_aan_Mea_Vulva_in_de_Blokhuispoort_Leeuwarden.html
Jacob_Bos_bij_Mea_Vulva_-_Mooi_Kut_2.html
deelnemende_kunstenaars_aan_Mea_Vulva_in_de_Blokhuispoort_Leeuwarden.html

Only Raped Twice

Verkrachting gaat niet alleen over die vrouw die in de nacht alleen over straat loopt en de bosjes ingetrokken wordt door een verknipte meneer.

Ook binnen een gezin kan er verkracht worden. Men spreekt dan van incest.

Of binnen instituties als kostscholen, inrichtingen, gevangenisssen en kinderdagverblijven. We spreken dan van seksueel misbruik.

Verkrachting vindt eveneens plaats in de prostitutie. Het gros van de vrouwen die daarin 'werkzaam' zijn, zit daar niet omdat dit van kinds af aan hun droom was ('later als ik groot ben, word ik hoer,.').


Soms verkracht de verkrachter uit machtswellust, soms uit seksuele frustratie. Soms weet de verkrachter niet dat hij verkracht. “Ze zei nee, maar haar ogen riepen ja.”


In welke vorm zich de verkrachting ook voordoet, het slachtoffer beleeft het haar leven lang. Only Raped Twice, is een understatement en op meerdere wijzen op te vatten. Letterlijk en figuurlijk.

Verkrachting wordt ook ingezet als oorlogsinstrument, we kennen de voorbeelden uit Afrika. Voor de vrouwen die dat overkomt, is behalve de gebeurtenis zelf, ook wat er op volgt een ramp. Al dan niet zwanger, lopen ze de kans verstoten te worden uit de familie, want ze zijn onteerd.


Mea Vulva, gaat over de vulva, de mooie verhalen en de gruwelijke verhalen. Ik benaderde het onderwerp telkens via de gruwelijke verhalen; nu dus weer. Terwijl ik ook zoveel mooie verhalen ken en weet. Maar het is zo lastig van die mooie te genieten als ik mij bedenk hoeveel vrouwen er lijden; hier en daar, dichtbij en ver weg.


Agnes Frijlink

De expo

MEA VULVA

is mede mogelijk

gemaakt door: